3 Temmuz 2013 Çarşamba

Amsterdam

AMSTERDAM GEZİSİ & AMSTERDAM HAKKINDA GENEL BİLGİLER
Amsterdam; 12.yüzyılda Amstel Nehri etrafında bir balıkçı köyü olarak kurulmuş. Şimdilerde Avrupa’nın en güzel turistik noktalarından biri olan Amsterdam, Hollanda’nın başkenti olmasına rağmen hükumet burada değil idari başkent olan Lahey’dedir.
Şehir içinde bulunan kanallar Amsterdam’ın kuzeyin Venedik’i olarak anılmasını sağlar. Özellikle Amsterdam kanalları üzerinde yapabileceğiniz kanal turları sizin Amsterdam’da aşık olmanıza yetecektir de artacaktır bile .
Amsterdam sahip olduğu doğal güzelliklerin yanında esnek yapısı ve eğlence anlayışı ile de  özgürlükler ülkesi olarak bilinir ve dünyanın her tarafından konukları ağırlar. Şehirde bulunan Van Gogh ve Rijks Müzesi gibi dünyaca ünlü sanat merkezlerinin yanında Avrupa seks turizminin kalbi olarak kabul edilen Red Light District Bölgesi’ne de ev sahipliği yapar. Ayrıca Amsterdam’ın bu denli eğlence merkezi olarak kabul edilmesinin bir diğer nedeni şehirde bulunan Coffee Shop’lardır. Yasal olarak aslında Amsterdam sokaklarında marijuana içilmesi yasak olmasına karşın Coffee Shop’larda yasak olmadan rahatça marijuana içilebilmektedir. Coffee Shop’lar satılan kafa buldurucu otlar, sihirli mantar ve kekler özellikle genç gezginlerin sıklıkla tercih ettiği uyuşturucular arasında yer alıyor.
Doğal güzelliklerin yanında şehrin sahip olduğu sınır tanımaz eğlence anlayışı Amsterdam’ı Avrupa’nın eğlence merkezi olmuş durumuna getiriyor. Dünyanın bir çok noktasından turistleri ağırlayan Amsterdam’da aklınıza gelebilecek her şeyi yapabilmeniz mümkün. Sizin ilginizi dünyaca ünlü sanat müzeleri mi yoksa marijuana kafeleri ile kırmızı sokak mahallesi mi çekiyor bilinmez ama şehirde ne ararsanız var. Bu özellikleri ile Amsterdam dünyanın en önemli turizm noktaları arasında yer alıyor.
Gezi Süresi
Amsterdam genel şehir yapısı ve yaşam biçimiyle Avrupa’nın en eğlenceli gezi noktalarından birisidir. Genel olarak Amsterdam’ı hakkıyla gezebilmek için 3-4 tam gün yeterlidir fakat ben sadece önemli noktaları görsem, bütün müzeleri gezmesem de olur derseniz 2 tam gün sizin için yeterli olacaktır.
Amsterdam Hava Durumu & İklim
Amsterdam gezisi için en uygun zaman ise şehrin en güzel görüntüsüne kavuştuğu Nisan, Mayıs ayları yani Lale Mevsimi zamanıdır. Onun dışında genel itibariyle mevsim Türkiye’ye benzerlik gösterir. Bunun dışında genel olarak nisan ve eylül ayları arasında şehri zevkle gezebilirsiniz.  Örnek olarak Amsterdam’a 2.kez Şubat ayında gitmiştim ve soğuk havadan dolayı açıkçası şehirden hiçbir keyif alamamıştım.
Amsterdam’da Gezilecek Yerler
Amsterdam, gezilecek yerler konusunda uzun  bir liste ile karşımıza çıkıyor. Yazının başında da yazdığım gibi Amsterdam’da sanat müzelerinden, homoseksüel anıtına kadar bir çok tarzda gezilecek yer bulunuyor. Amsterdam gezilecek yerler listemizde bulunan en önemli yer arasında ise başta
-          Amsterdam kanalları
-          Amsterdam’ın kalbi olan Dam Meydanı,
-          Ünlü Amsterdam evlerinin yan yana sıralandığı Begijnhof,
-          Avrupa seks turizminin merkezi olan Kırmızı Lambalı Evlerin bulunduğu Red Light District
-          Amsterdam’ın şarkılara da konu olan Çiçek Pazarı yer alıyor.
Bunlar dışında; Rembrandtplein Meydanı (Ressam Rembrandt Harmenszoon van Rijn), Vondel Park, Museumplein, Nieuwe Kerk, Artis Zoo, Oude Kerk,   St. Nicolaaskerk, Amsterdam Müzesi, Van Gogh Müzesi, Anne Frank House ve Albert Cuyp Market (Halk pazarı) de şehirde gezebileceğiniz önemli yerlerden.
Amsterdam’da Yapılacak Şeyler
Amsterdam’da yapılacak şeyler listemizde ise birbirinden eğlenceli aktiviteler bulunuyor. Listemizin ilk sırasında şüphesiz
-          Amsterdam Kanalları’nda bot turu var. Amsterdam’ın bütün bölgelerini sarmalayan kanallarda tur atabilir, Amsterdam’ın birbirinden güzel evlerini inceleyebilirsiniz. Amsterdam Kanalları’nda 1 saat süren gezi ile şehrin dört bir yanını eğlenceli bir şekilde gezmiş olursunuz.
-          Bunun dışında üstü açık turistik otobüsler ile şehir turu atabilir,
-          Dünyaca ünlü balmumu müzesi Madame Tussauds Müzesi ve Amsterdam’ın tarihini anlatan Amsterdam Dungeon’ı,
-          Hollanda’nın ünlü futbol takımı olan Ajax’ın stadı Arena’yı,
-          Hollanda’nın birbirinden güzel yel değirmenlerini
-          Müzeler Meydanı
Amsterdam’da Ulaşım
Ulaşım, Amsterdam’da en az zorlanacağınız konuların başında geliyor. Özellikle merkezdeki gezilecek yerlerin birbirine olan yakınlığı ulaşımda hiç sıkıntı yaşamamanızı sağlıyor. Şehirdeki yoğun bisiklet kullanımı ise daha ilk dakikadan sizin de dikkatinizi çekecektir. Öyle ki merkezde bulunan 3 katlı bisiklet parkı ilk kez görenlerde baya bir şaşkınlık yaratabiliyor. Bunlar dışında Amsterdam hızlı tren bilgileri, Amsterdam Schiphol Havaalanı – Şehir merkezi ulaşımı ve Amsterdam tramvay haritası gibi detaylı bilgileri Amsterdam ulaşım rehberi sayfasında bulabilirsiniz.
Amsterdam’da Alışveriş
Amsterdam’da kendinize ve sevdiklerinize alabileceğiniz bir çok hediyelik bulunuyor. Bunların başında ise meşhur Hollanda Laleleri ve Hollanda Peynirleri geliyor. Amsterdam birçok Hollanda şehri gibi laleleri ile ünlü . Özellikle nisan ve mayıs ayı gibi lale mevsimlerinde şehirdeki turist sayısında ciddi artışlar olabiliyor. Hollanda’nın dünyaca ünlü bu laleleri özel ambalajlı lale soğanları şeklinde Amsterdam içindeki birçok hediyelikçide satılıyor. Bunlar dışında ise Amsterdam’dan başta peynir olmak üzere tahta ayakkabılar ve bir çok ufak tefek Amsterdam hatırası alabilirsiniz.
Amsterdam’da Yeme İçme
Amsterdam yiyecek kültürü açısından diğer Avrupa ülkelerinden farklı olarak biraz daha fakir bir durumda ve kendisine özel çok farklı bir mutfağı bulunmamaktadır. Bu yüzden şehirdeki geleneksel tatlar çok kısıtlı. Şehirde Fransız, İtalyan, Asya, Meksika ve Çin mutfaklarından bir çok tat bulabilirsiniz. Şehrin en önemli yemekleri arasında Hollanda Peynirleri, Vlaamse Frites, Rijsttafel, Broodjes ve Falafel sandviçler bulunuyor. Detaylar Amsterdam’da yeme içme sayfasında.
-Patates kızartması her saat
Amsterdam Simit Sarayı
Adres: Kinkerstraat 224 Amsterdam NL Telefon: 0031 6892169
I Amsterdam Card
Amterdam’da toplu müze gezilerinde ve ulaşımda büyük indirimler sağlayan bir indirim kartı var, adı: I Amsterdam Card. Özellikle müze gezilerinden hoşlanan gezginlere birçok avantaj sağlayan kart ile birçok indirimden faydalanabilirsiniz. I Amsterdam Card ile şehir içi ulaşımına para ödemek zorunda kalmazsınız. Bunun dışında kart sahipleri Holland International ya da Blue Boat Company’den bir adet Amsterdam kanal turu hakkı kazanır. Ayrıca kart sahipleri şehirdeki bir çok müzeye bedava ya da indirimli olarak gezme hakkı kazanır. Detaylar I Amsterdam Card sayfasında.




Van Gogh MüzesiVan Gogh MüzesiAmsterdam'ın görülmesi gereken müzelerinden bir tanesidir. Vincent Van Gogh'un eserlerinden oluşan dünyadaki en geniş koleksiyon bu müzede sergilenmektedir. Devamı için tıklayın »
Anne Frank Evi
Prinsengracht 263'de bulunan bu evde Anne Frank ve ailesi iki yıldan uzun süre yaşamıştır. Gizli bir girişle ek bir binaya bağlanan evde Van Pels ailesi ve Fritz Pfeffer savaş sırasında uzun süre burada saklanmıştır. Ek binanın girişini kapatması için antreye hareket edebilen bir kitaplık yerleştirilmiştir. Anne'in babasının ofis olarak da kullandığı binanın çalışanları, içeride saklanan sekiz kişiye yardım etmiş ve ihtiyaçlarını karşılaşmıştır. 4 Ağustos 1944'te saklanma yerinin ortaya çıkmasıyla bu insanlar toplama
kamplarına gönderilmiş, savaştan sadece Anne Frank'ın babasıOtto Frank canlı kurtulmuştur. Devamı için tıklayın »
Rijksmuseum
Hollanda'nın en büyük müzesi Rijksmuseum (Ulusal Müze), tarihi bir binaya sahip olmasının yanı sıra ülkenin en geniş koleksiyonlarına da ev sahipliği yapmaktadır. Müze uluslararası arenada da açtığı sergilerin kalitesiyle tanınır. Devamı için tıklayın »
Rembrandt Evi Müzesi
Hollandalı ünlü ressam Rembrandt van Rijn'in 1639-1660yılları arasında yaşadığı evi, 1906 yılında hükümet tarafından restore edilerek müze haline getirilmiş ve 1909 yılında halka açılmıştır. Devamı için tıklayın »

Amsterdam Tarih Müzesi
1975'te açılan Amsterdam Tarih MüzesiAmsterdam'ın dünyanın en zengin şehri olduğu döneme, 17. yy 'Altın Çağ'ına odaklanmıştır. Müze binası 15. yüzyılda yapılmıştır ve 17. yüzyıla kadar genişletilmeye devam etmiştir. Devamı için tıklayın »
 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder