3 Temmuz 2013 Çarşamba

VOLENDAM & MARKEN ADASI (50 Euroluk tur daha ucuza nasıl yapılabilir?)

VOLENDAM & MARKEN ADASI

Dört günlük Amsterdam gezimizin son gününde bavullarımızı otelin emanet odasına bırakıp kendimizi Central Station'a atıyoruz. Uçağımız gece 23:50'de. Dolayısıyla bugün de koca bir gezi günümüz var. Amsterdam'ı bitirdik, yakın çevreye el atmaya karar verdik. Tur rehberi olarak genellikle tur acentelerinin de götürdükleri Volendam & Marken turunu yaptırmayı düşünüyorum kocam ve benden oluşan iki kişilik ekibimize...

Tren istasyonunun (Central Station) hemen yanında otobüs garı bulunuyor. Buradan şehirler arası otobüsler kalkıyor. Hollanda'nın tamamının yüzölçümü Konya kadar olduğu için şehirler arası yolculuklar da haliyle çok uzun sürmüyor. 6 Eur karşılığında tüm gün kullanabileceğimiz biletleri alarak Nubar Terziyan'a benzeyen şeker mi şeker bir şoför amcanın otobüsüne biniyoruz.

Volendam, şirin mi şirin bir balıkçı köyü. Huzur dolu, butik bir kasaba. Evleri, restoranları, barları, süs eşyaları satılan dükkanları son derece zevkli. Ayrıca bu dükkanlardan alabileceğiniz Hollanda bebekleri, tahta ayakkabılar, yerel kostümler, süs eşyaları gibi şeylerin fiyatları da Amsterdam'a göre daha makul.

Balıkçılığın önemli bir geçim kaynağı olduğu bu şirin kasabaya gidip de deniz ürünlerinden yapılan sandviçleri ve ayak üstü atıştırmalıklarından yemesek olmaz. 3-5 Euro arasında fiyatları olan bu meşhur deniz ürünlerinden denemek isteyenlere aşağıdaki Snoek's Fish büfesini öneriyorum. Yalnız yerken etrafınıza bakınmayıp, yemeğinize odaklanın, çünkü etrafınızdaki envai çeşit kuştan bir tanesi elinizdekini kapabilir.

Volendam'da dolaşmayı bitirdikten sonra Marken Adası'na kalkan teknelerin iskelesini öğrenmek üzere Tourism Info'ya gidiyor ve kışın tekne seferlerinin yapılmadığını öğreniyoruz. Tamam, panik yapmayın! Ada dediğime de bakmayın. Marken'i ana karaya bağlayan yol sayesinde adaya karayoluyla da ulaşmak mümkün. Ayrıca günlük biletlerimiz bu adaya gidişi ve buradan doğrudan Amsterdam'a otobüsle dönüşü de kapsıyor. Yani tur şirketlerinin kişi başı 50 Euro'ya yaptırdıkları turu, ben kişi başı 6 Euro'ya yaptırıyor ve aradaki farkları da rehber bahşişi olarak kapıyorum.:)

Marken Adası'nda yarım saat geçirmeniz yetecektir. Volendam'ın da küçüğü ve daha da sakini. Aynı tarz şirin evler. Ama kış döneminde terk edilmiş ada görüntüsünde. Herkes evini yılbaşı süsleriyle süsleme telaşında. Limana yakın tek bir bar açık ve onlar da bir yandan yolu buraya düşen bu iki yabancıya bakarlarken bir yandan da etrafı süslüyorlar. Ve bu iki yabancının bir bira molası verme zamanları geldiği için açık olan bu barın tek müşterisi oluyorlar. Marken'de deniz yükseldiğinde evler su altında kalmasın diye evlerin hepsi direkler üzerine kurulu.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder